Ventilatiesystemen
Er zijn verschillende systemen die u toe kunt passen in de woning.
Het type systeem dat geschikt is voor uw situatie, hangt af van uw huis, de grootte van de woning en hoeveel lucht er verplaatst dient te worden. Denkt u dat dit veel kost? Dan heeft u het mis. Een paar eenvoudige aanpassingen in uw woning, kunnen al een wereld van verschil maken. Door de aanschaf van een goed ventilatiesysteem, zorgt u voor frisse lucht in uw woning en creƫert u een aangenaam leefklimaat. Uiteraard adviseren wij u graag over de diverse soorten ventilatiesystemen en welke het meest geschikt is voor uw situatie.
Manieren om te ventileren
Er bestaan verschillende manieren om het binnen gezond te houden.
Denk aan natuurlijke ventilatie, balans ventilatie en mechanische ventilatie.
Natuurlijke ventilatie
Vaak moeten oudere huizen het hebben van natuurlijke ventilatie. Het openzetten van ramen, ventilatieroosters en de aanwezigheid van naden en kieren behoren allemaal tot natuurlijke ventilatie. Als die dicht worden gemaakt, kunnen vocht en schadelijke stoffen nergens heen. Pak in dat geval de oorzaak van ongezonde lucht in huis aan: niet roken in huis, extra ventileren tijdens het douchen, koken of wanneer er veel bezoek is.
Mechanische ventilatie
De lucht in huis wordt continue ververst door mechanische ventilatie. De lucht wordt dan weggeleid en vervangen door frisse lucht die vanzelf via open ventilatieroosters naar binnenkomt. Wordt het systeem goed onderhouden? Dan is mechanische ventilatie beter dan natuurlijke ventilatie.
Balansventilatie
Balansventilatie voert net zoveel lucht aan als af. Zoals de naam van dit systeem al doet vermoeden, blijft de lucht zo in balans. Vaak wordt dit systeem gecombineerd met een warmte terugwin-unit, die de koude buitenlucht opwarmt met lucht die wordt afgevoerd. Daardoor is balansventilatie het meest energiezuinige ventilatiesysteem op dit moment.
Goed om te weten: het is mogelijk om deze vorm van ventilatie te combineren met een warmtepomp. Op deze manier wordt de geventileerde lucht opnieuw gebruikt om uw huis te koelen of verwarmen.