15+ simpele bespaar tips
Zelf meer energie besparen? Bekijk de vijftien tips hieronder.
De basis van een energiezuinige, of zelfs energieneutrale, woning is goede isolatie. Toch zijn er nog zoveel andere dingen die u kunt doen om duurzaam te wonen en te besparen op uw energierekening. Zo kunt u bijvoorbeeld bewust omgaan met elektriciteit en gas. Op jaarbasis kan dat al snel een paar honderd euro schelen. Goed voor ons klimaat en uw portemonnee.
1. Zet de verwarming lager en trek een warme trui aan.
Als u lekker een warme trui aantrekt of wegduikt onder een warme deken op de bank, merkt u helemaal niets meer van het frissere klimaat in huis. Ondertussen bespaart u wel flink op de energierekening.
2. Wij kunnen het niet genoeg zeggen: ventileren!
Een gezond leefklimaat creëert u door goede ventilatie. Bovendien zorgt het ook voor een lagere energierekening. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht te verwarmen dan droge lucht.
3. Haal opladers uit het stopcontact
Wist u dat een oplader in het stopcontact stroom verbruikt? Ook al is de oplader niet aangesloten op een laptop, tablet of telefoon: de stroom gaat sowieso naar de transformator.
4. Schaf een toerental geregelde pomp aan
Een pomp van een cv-installatie draait vaak overuren. Dat kost dus behoorlijk wat stroom. Als het mogelijk is, kunt u de pomp het beste op een zo laag mogelijke stand zetten. Wilt u het direct goed doen? Laat uw cv-installatie dan vervangen door een toerental geregelde pomp. Zo wordt de snelheid automatisch geregeld en dat scheelt een heel stuk.
5. Plaats tochtstrips
Het aanbrengen van tochtstrips is een kleine moeite en u bespaart ook weer wat. Kieren bij deuren en ramen zorgen namelijk voor veel warmteverlies. En wat dacht u van de brievenbusborstel? Als u op alle deuren en ramen deze strips laat plaatsen, kunt u zo'n 25% op uw gasrekening besparen.
6. Zet het licht uit
Het licht hoeft niet in heel het huis aan te blijven. Loopt u een kamer uit? Doe dan ook het licht uit. Met deze simpele gewoonte bespaart u gemakkelijk op de energierekening. Denk ook eens aan de aan/uit sensoren als u een bepaalde ruimte, zoals de badkamer of het toilet, in loopt.
7. Optimaliseer uw cv-systeem
Door vuil, kalk en roest slippen uw radiatoren en leidingen na verloop van tijd dicht. Als u uw cv 1x in de 2 jaar laat spoelen, verhoogt u het rendement van het systeem. Ook kunt u er voor kiezen om het systeem te laten vullen met een cv vloeistof, waardoor u niet meer hoeft te spoelen. Op deze manier blijft het systeem schoon en bespaart u dus op de energierekening.
8. Reinig uw mechanische ventilatiebox
Mechanische ventilatieboxen staan bekend om hun grote stroomverbruik, zeker als deze vervuild raken. Daarnaast is het ook slecht voor de gezondheid. Het is beter om deze te vervangen door één die werkt op gelijkstroom. Deze zijn niet alleen stiller, maar ook een stuk energiezuiniger. LET OP!! Ook deze moeten regelmatig gereinigd worden.
9. Zet elektrische apparaten uit
Wist u dat apparaten die op stand-by staan ook stroom verbruiken? Dat komt doordat de stekker nog in het stopcontact zit. Ze noemen dat ook wel sluipverbruik. Zonde van de energie en het geld. Als u de tv uitzet, in plaats van op stand-by, bespaart u al snel 100 euro per jaar. Gaat u met vakantie? Haal dan alle apparaten van het stroom.
10. Vervang oude koelkasten en vriezers
Heeft u oude vriezers of koelkasten? Grote kans dat deze enorme stroomvreters zijn. Ook als uw vriezer of koelkast nog maar acht jaar oud is, doet u er goed aan om deze te vervangen. Het is beter voor het milieu en u bespaart er flink mee. Kies dan wel voor een A+++ model. Ondanks dat deze iets meer kost dan een A+, bespaart u aanzienlijk op de energiekosten. Andere apparaten die bijtijds vervangen moeten worden zijn het koffiezetapparaat, de televisie, de waterkoker en de magnetron.
11. Koop LED-lampen
Wist u dat ledlampen veel energie efficiënter zijn dan traditionele lampen? Als u ledlampen vergelijkt met traditionele lampen, verbruiken ze minder dan de helft van de elektriciteit. Ook gaan ze 15 keer langer mee dan normale lampen. Dat betekent dat u uw ledlampen niet vaak hoeft te vervangen, een leuke bijkomstigheid dus.
Aangezien ledlampen geen schadelijke chemicaliën bevatten, zijn ze erg milieuvriendelijk. Doordat deze lampen zijn gemaakt van anorganische halfgeleidend materiaal, zit er geen krypton, kwik en neon in de bollen. Daardoor worden dieren, mensen en het milieu niet geschaad.
12. Hang de was aan de waslijn
Een wasdroger bespaart u een hoop werk, maar het is een echte energieslurper. Als de zon schijnt, kunt u dan ook het beste de was buiten hangen. Is het minder mooi weer? Hang de was dan op zolder, ook daar droogt het prima. Zet wel even een ventilatierooster of raam open, zodat het vocht weg kan komen.
Het is beter om geen was in een leefruimte te droger, dat is slecht voor de gezondheid. Heeft u geen ruimte om de was op te hangen? Denk er dan eens over na om een energiezuinige warmtepomp aan te schaffen.
13. Kook met de deksel op de pan
Door de deksel tijdens het koken op de pan te houden, verliest u veel minder warmte en is het eten sneller klaar. Ook verbruikt u minder energie.
14. Sluit de gordijnen 's avonds
Wordt het donker buiten? Dan neemt ook de kou toe. Als u de gordijnen sluit, houdt u de warmte binnen. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen.
15. Douche een graadje kouder en een minuutje korter
Tijdens het douchen gaat veel energie verloren. Is het echt nodig om 20 minuten onder een warme douche te staan? Het droogt niet alleen uw huid uit, maar u heeft het daarna alleen maar kouder. Iets minder warm en korter douchen, is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uzelf.
Meer weten?
Wij kunnen u nog meer bespaartips geven, maar eigenlijk is het een kwestie van logisch nadenken. Doe de deuren dicht in de winter en zet de afzuigkap aan tijdens het koken. Logisch toch? Voor veel van ons wel en toch vergeten wij deze kleine dingen nog wel eens. Lees eens een goed boek en zet de tv uit. Brand een kaarsje, zo kunnen de lampen uit worden geschakeld. Wij kunnen u nog een hele waslijst geven, maar kijk eens wat u in uw persoonlijke situatie kunt veranderen. Wilt u toch nog meer advies over energieverbruik, neem dan gerust contact op.