Een hoge luchtvochtigheid
Gezondheidsklachten als oorzaak van een slecht binnenklimaat, komen steeds vaker voor.
Denk aan hoofdpijn, slaapproblemen, aandoeningen aan de longen (astma) en huidklachten. Aangezien wij tegenwoordig meer dan 90% van de tijd in huis vertoeven, is het belangrijk om daar eens over na te denken.
Maar wat is nou de oorzaak van een ongezond binnenklimaat? Inderdaad, vocht, ook wel ''een hoge luchtvochtigheid'' genoemd. Dit is het walhalla voor de huisstofmijten en schimmels, die erg goed gedijen in een kamer met een hoge luchtvochtigheid. Deze kleine beestjes kunnen vervelende aandoeningen aan de luchtwegen en huid veroorzaken. Bovendien kunnen sommige schimmels gezondheidsklachten veroorzaken. Genoeg redenen dus om vochtproblemen tijdig aan te pakken.
Waar komt vocht vandaan?
Vocht wordt op verschillende manieren geproduceerd.
Door te douchen, te koken, maar ook door alleen al de aanwezigheid van personen, ontstaat vocht. Een gezonde volwassenen ademt per dag zo'n 500 milliliter uit en bij ouderen gaat dit al snel richting de 700 milliliter, omdat de nierfunctie afneemt.
Om dit vocht af te voeren is het dus van essentieel belang dat er goed wordt geventileerd. Een gezonde luchtvochtigheid ligt ongeveer tussen de 40 en 60%. Is de lucht vochtiger? Grote kans dat de risico's op onder andere schimmelvorming sterk toenemen. Dit is helemaal het geval als er daarnaast ook nog eens sprake is van tocht, koudebruggen of isolatie.
De vorming van condens op het behang en de ramen is een duidelijke aanwijzing van een hoge luchtvochtigheid. Heeft u hier last van? Schakel dan direct een specialist in.
Andere oorzaken van vocht
Naast bovengenoemde zaken, zijn er ook nog andere problemen die een veel hogere luchtvochtigheid in gebouwen kunnen veroorzaken.
Zo komen er in veel gebieden bijvoorbeeld natte kruipruimtes voor, die wij dagelijks controleren. In veel situaties is 10 tot 15 centimeter water eerder regel dan uitzondering. Vaak komen er ook andere problemen voor, zoals lekkage door gebarsten leidingen, interne condensatie of ondeugdelijk gemonteerde riolering.
Om gezondheidsklachten te voorkomen en verdere schade te beperken, zal er snel actie dienen te worden ondernomen. Het komt vaak voor dat regen de doorslag geeft, maar in minder dan 10% van de gevallen bleek dit een oorzaak te zijn. Echter bleek een veelvoorkomend probleem wel het optrekkende vocht, dat via de fundering de kruipruimte bereikt.
Onderzoek naar vochtproblemen
Het is essentieel om de oorzaak van de vochtklachten te achterhalen.
Alleen zo kunt u de ruimte laten herstellen en verdere gezondheidsrisico's en schade beperken. Daarom doen wij verschillende onderzoeken naar vochtproblemen. Met onze ervaring in het opsporen van de oorzaken van vochtklachten, kunnen wij u ook de juiste oplossing bieden bij het verhelpen van deze problemen.
Bij plotselinge schade aan riolering, leidingen en doorvoeren worden de kosten voor herstel vaak gedekt door de opstalverzekering. In dat geval moet u wel kunnen bewijzen dat u voldoende onderhoud heeft gepleegd.
Is de schade verder te herleiden naar het Waterschap, het Hoogheemraadschap, de gemeenten of andere instanties? Dan zijn wij u graag van dienst met de communicatie naar deze partijen toe.