Wat is energie besparen?

A-label

Energiezuinig leven

Tegenwoordig hoor je van alle kanten dat mensen steeds vaker doen aan 'energiebesparing'.

Maar wat bedoelen ze daar nou precies mee en hoe kun je dit nu het beste doen? Is energie besparen moeilijk? Door de dagelijkse activiteiten in uw huishouden aan te passen, zorgt u ervoor dat er jaarlijks minder energie wordt verbruikt. Dit betekent uiteraard niet dat u alle grote huishoudelijke apparaten de deur uit moet gooien, maar dat u juist op de kleine veranderingen let. Tijdens het douchen of koken kunt u heel simpel energie besparen. Hoe u dat doet, kunt u verderop lezen.

Energierekeningen vergelijken

Denkt u dat u een hoge energierekening heeft? En bent u er wel aan toe om energie te besparen? Dan kan het verstandig zijn om op iemand af te stappen die in een vergelijkbaar huishouden woont. Op deze manier kunt u de energierekeningen dan met elkaar vergelijken. Het is wel essentieel dat de huizen vrijwel hetzelfde zijn. Zo kunt u er van uit gaan dat de huizen bijvoorbeeld op dezelfde manier geïsoleerd zijn.

Besparen op de energierekening

Denkt u dat uw energierekening hoger is dan die van de buren? Dan kunt u eens gaan kijken wat u anders doet. Energiebesparing is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het aantal keer per week dat u wast, hoe vaak u de droger gebruikt, hoe lang u doucht, hoe hoog de verwarming staat en of u uw apparaten op stand-by laat staan of ze uitzet.

Waarschijnlijk zal het u al snel opvallen dat deze zaken inderdaad tot een hogere energierekening leiden. Het is dan niet nodig om direct alle huishoudelijke apparaten de deur uit te doen. Met een paar simpele maatregelen kunt u flink besparen. In plaats van drie keer per week de was te doen, kunt u de kleding wat meer opsparen. Of u hangt de was buiten als de zon schijnt. Dit zijn maar enkele voorbeelden van energiebesparing.

Maar wie zegt dat de energierekening van uw buren nu een goede maatstaf is? Misschien is die ook wel vele malen hoger dan het landelijke gemiddelde. Laten we in dit geval uitgaan van een gemiddeld verbruik van 1500 m3 gas en 3500 Kwh aan stroom op jaarbasis voor een gezin bestaande uit 4 personen. Zit u daar flink boven? Dan is het toch verstandig om een keer een adviseur hier naar te laten kijken. Het kan aan uw handelen liggen, maar misschien zit het probleem wel in de woning zelf, zeker als de buren ook een hoger verbruik hebben.

Wellicht kunt u met een paar eenvoudige maatregelen de maandelijkse kosten flink verlagen. En als u deze maatregelen gezamenlijk met de buren laat uitvoeren (of de hele wijk), scheelt dit ook nog eens flink in uw portemonnee.

Wilt u meer weten over energiebesparing? Neem dan gerust contact op met een van onze bespaaradviseurs. Zij kunnen zeer nauwkeurig voor u nagaan waar uw hoge verbruik vandaan komt en hoe u deze zou kunnen reduceren.