Verwarmen

Verwarmen

Hoog rendement ketels

Waarschijnlijk kent u ze wel: de hoog rendement ketels.

Veel huizen hebben er inmiddels eentje voor de verwarming en de warmwatervoorziening. Het is een prima energiezuinige ketel. Maar welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Warmtepomp

De warmtepomp is een van de meest duurzame manieren om uw huis en tapwater te verwarmen.

Dit warmwatersysteem zet energie uit water, lucht of bodem om naar hitte voor verwarming en het water. Het mooie is dat dit apparaat geen gas verbruikt, maar enkel elektriciteit. Het rendement van een warmtepomp is zeer hoog. Wilt u het vermogen van de warmtepomp verhogen, of het verbruik compenseren? Dan kunt u deze combineren met zonnepanelen, een zonneboiler, een TD-systeem. Deze laatstgenoemde is speciaal voor de warmtepomp ontwikkelde om het warme water separaat van de verwarming te houden. Er zijn ook TD systemen welke warmwater en verwarming in 1 systeem hebben geïntegreerd. Het enige punt is dat de warmtepomp duurder dan een cv-ketel is. Wel staat daartegenover dat ze een lange levensduur en vrij weinig onderhoud nodig hebben, zeker als u het vergelijkt met andere systemen.

En als meerdere mensen een waterpomp aanschaffen, kunt u de kosten delen. Dat geldt ook voor de zonnepanelen.

Warmtepomp/CV vloeistof

Warmtepomp vloeistof voor een schoner afgifte systeem met een betere afgifte en hoger rendement

Met BIO warmtepompvloeistof vult u de cv installatie met een extreem warmtegeleidend, duurzaam en biologisch afbreekbare vloeistof. Na optimalisering van zowel installatie als leidingwerk en thermostaat kan de meervoudige werking van Bio vloeistof leiden tot een besparing op uw energieverbruik en door de smerende werking van het product daalt het onderhoud en de vervangingstermijn van uw warmtepomp aanzienlijk. Meteen geniet u van vorstbescherming en merkt u dat uw woning veel makkelijker warm word.

De vloeistof werkt niet alleen bij warmtepompen, maar werkt voor elke willekeurige verwarmer voor het CV systeem.

Infraroodpanelen

Dit systeem is erg geschikt voor het extra verwarmen van slaapkamers, werkkamers of badkamers.

Dankzij de stralingswarmte zorgen ze snel voor warmte in een bepaalde ruimte. Een bijkomend pluspunt is dat de panelen geen stofdeeltjes verspreiden en geen koude luchtstromen veroorzaken.

Pelletkachel

De meest zuinige variant op een houtkachel is de pelletkachel.

Zo'n 90 procent van de energie die bij verbranding vrijkomt wordt goed gebruikt. Tevens staan ze bekend om hun schonere verbranding, als u het vergelijkt met de houtkachels. Daardoor komt er veel minder fijnstof vrij. Tegenwoordig zijn veel pelletkachels aan te sluiten op het bestaande cv-systeem, waardoor ook de rest van het huis verwarmt kan worden. Helaass staat anno 2021 de palletkachel wel ter discussie, daar de fijnstofdeeltjes, stikstof toename en andere minder milieuvriendelijke zaken wel bij deze manier van verwarmen horen.

Gasgebruik Nederland

Verwarmen doen wij in Nederland de afgelopen 60 jaar met name met gas, als één van de weinige landen in Europa. Wist u dat? Maar waarom gebruiken Nederlanders zoveel gas?

Gas is de grootste boosdoener als het gaat om stijgende energierekeningen. In Nederland zijn wij er zelfs een beetje aan verslaafd en gebruiken het voor de verwarming, warm water en koken. In andere landen wordt er veel minder gas verbruikt. Hoe komt dat toch?

Nederland Gasland

In 1959 begon het allemaal, toen het Groningerveld werd ontdekt. De gasbel bij Slochteren. Door de vondst van dit enorme veld en nog een behoorlijk aantal andere kleine velden, werd Nederland een belangrijk gasland.

Er werd in een snel tempo een heel gasnet in Nederland aangelegd. Op dat moment verdween ook de kolenkachel uit het Nederlandse huishouden. Inmiddels is maar liefst 98 procent van de Nederlandse huishoudens aangesloten op het gasnet. Het gevolg is dat het verwarmen van huizen steeds gemakkelijker is.

Gas in het Nederlandse huishouden

Gemiddeld gebruikt een huishouden zo'n 1500 kubieke meter aan aardgas per jaar. Zo'n 80% gaat daarvan op aan verwarming en de andere 20% aan warm water, bijvoorbeeld om te koken en te douchen. Met goede isolatie van je huis en een nieuwe zuinige hr-ketel kan je veel besparen op je gasrekening.

Nederland moet dus weer van het gas af?

Uiteindelijk is dat wel de bedoeling, sterker nog in 2050 zal er geen normaal aardgas meer te krijgen zijn voor de Nederlandse huishoudens. Groningen staat te schudden, maar ook zonder de aardbevingen in deze provincie moeten wij afkicken van aardgas.

Hoewel de verbranding van aardgas iets minder vervuilend is dan kolen, blijft aardgas een fossiele brandstof. Het is dus noodzaak dat wij op termijn andere middelen aanwenden om huizen te verwarmen. Denk aan het aanleggen van warmtenetten, het opwekken van duurzaam biogas of elektrische verwarming met een warmtepomp. Voor iedere woning is er een passende oplossing te vinden.