Duurzaam opwekken

Duurzaam opwekken

Het duurzaam opwekken van energie kan op diverse manieren.

De zon is schoon, kosteloos en duurzaam als bron voor uw energie productie. Ideaal dus voor een energieneutrale woning. Hoewel de zon zich in Nederland niet altijd laat zien, komt er toch genoeg energie vanaf om zonnepanelen te laten werken, ook als de zon achter de wolken zit. Op de Nederlandse daken zijn dan ook steeds meer zonnepanelen te vinden. Buiten het feit dat energie produceren met zonne-panelen zeer milieuvriendelijk is, is het sinds 2012 ook een leuke financiƫle investering. De energie van de zon kunt u gebruiken voor:

  • Elektriciteit (zonnepanelen)
  • Centrale verwarming (zonneboiler)
  • Warm water (zonneboiler)
Duurzaam opwekken zonne energie

Verwarmen en koelen met buitenlucht

Tegenwoordig is het in Nederland steeds meer een begrip om warmtepompen welke gewoon de buitenlucht werken te gebruiken voor verwarming en koeling.

Als u dit vergelijkt met diverse andere energiebronnen, is dit een schoon en duurzaam alternatief. Voor de verwarming en verkoeling van ruimtes wordt het liefst een laag temperatuur afgifte systeem gebruikt, deze wordt dan gevoed door een buitenunit die de energie in de buitenlucht omzet in nuttige energie om het huis te verwarmen. In de zomer is dit proces precies omgekeerd.

Deze vorm van energie-opwekking is duurzaam omdat er gebruik wordt gemaakt van de aanwezige energie in de lucht. In verhouding met de levering verbruikt de pomp heel weinig energie. Belangrijk is wel het juiste systeem te kiezen. 1 systeem voor verwarmen/koelen en tapwater wordt eigenlijk afgeraden omdat rendement technisch dit geen goede match is. Omdat een warmtepomp een laat temperatuur systeem betreft, is het niet wenselijk om deze hoog temperatuur te laten maken zonder hier vormen van hinder van te ondervinden. Daarom adviseren wij ook om tapwater met een warmtepomp boiler of een electrische boiler te maken

Benodigdheden:

  • Een buitenunit warmtepomp voor verwarmen ( en optioneel koelen)
  • Een binnenunit warmtepomp voor de productie van warm tapwater
  • Een wand of vloersysteem voor afgifte van lagere temperaturen
Duurzaam opwekken windkaart

Zelf energie opwekken

Het systeem waar de aardwarmte door heen stroomt noemen wij ook wel het bronsysteem.

Niet alleen water kan worden gebruikt als energiedrager, maar ook lucht. Vervolgens pompt de waterpomp de energiedragende massa van water of lucht uit de aarde door het systeem naar het afgiftesysteem in de woning. Een pomp die 0,5 kWh aan elektriciteit verbruikt, kan het vijfvoudige aan bruikbare warmte produceren.

Iedereen gebruikt energie, sommigen iets meer dan anderen. Voor het afnemen van energie betaalt u een bepaalde prijs, tenzij u zelf energie produceert. Wist u dat die mogelijkheid bestaat? Energie kunt u opwekken met zonne-panelen, een windmolen of via aardwarmte. Als u net zoveel energie opwekt als verbruikt, dan heeft u een energieneutrale woning. En als u niet alle energie zelf gebruikt, levert u deze gewoon weer terug aan het stroomnet. U ontvangt dan een vergoeding van de energiemaatschappij.

Als u zelf duurzame energie produceert, komt er geen broeikasgas zoals CO2 vrij. Het is daarom veel beter voor het milieu om zelf energie op te wekken. Bovendien bent u verzekerd van 100% eigen, groene stroom. Zonder al te veel kennis kunt u als individu zelf in uw woning energie gaan opwekken. Dankzij de verschillende subsidieregelingen kan het zelf opwekken van energie een interessante investering zijn (financieel en voor het milieu).

Duurzaam opwekken bodem warmtewisselaar

Windmolens aanschaffen

Windenergie heeft de toekomst.

Net als de zon is de wind een onuitputtelijke energiebron. Wind kan u voorzien van groene stroom, en niet heel onbelangrijk: ook van euro's. Zelfs wanneer u even geen energie gebruikt, is het gebruik van windenergie financieel aantrekkelijk. Inmiddels doet windenergie al lang niet meer onder voor zonne-energie. Veel mensen schaffen in plaats van zonnepanelen dan ook windmolens aan. Ze zijn klein en daardoor bijna op elke locatie te plaatsen. Het voordeel is dat u geen dakvlak op het zuiden nodig heeft.

Windmolens zijn ook verkrijgbaar tegen zeer scherpe prijzen en in allerlei formaten. Zoekt u een windmolen met bepaalde afmetingen voor uw woning? Dat kan! Een kleine windmolen voor individueel gebruik kan per briesje al een enkele kilowatt opleveren.

In vrijwel alle gemeente in Nederland mogen kleine windmolens (tot 1,5 m2 in doorsnede) vergunningsvrij geplaatst worden als deze aan een aantal eisen voldoen. Er zijn een aantal regels opgesteld met betrekking tot de geluidsnormen. Wilt u een grotere molen plaatsen? Dan dient u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan te vragen.